Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi

Yönerge

                                                                                                                  
                                                                                                                                            KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
                                                                                                            TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ YÖNERGESİ



BİRİNCİ BÖLÜM 
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam 
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde yayımlanan Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’nin yayınlanmasına ilişkin gerçekleştirilecek bilimsel ve idari süreçlerin usul ve esaslarını düzenlemektir. 

Dayanak 
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 9/6/2004 tarihli 5187 sayılı Basın Kanununun 6 ncı maddesi, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 277 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile 281 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine dayanılarak hazırlanmıştır. 

Tanımlar 
MADDE 3- (1) Bu Yönergede geçen; 
a) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını, 
b) Genel Müdürlük: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünü, 
c) Dergi: Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisini, 
ç) DergiPark: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) bağlı Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) çatısı altında, Türkiye’de yayınlanan akademik hakemli dergiler için elektronik ortamda barındırma  ve editoryal süreç hizmeti sunan internet sitesini (dergipark.org.tr), 
d) Baş Editör: Derginin genel stratejisini ve yayım süreçlerini yürütmekle görevli Bakanlık çalışanını,
e) Teknik Editör: Dergi yayım süreçlerinin koordinasyonunda görevli olan Bakanlık çalışanını,
e) Alan Editörü: Dergiye ilişkin bilimsel süreçleri yürütmekle görevlendirilen Bakanlık çalışanlarını, 
f) Yazı İşleri Müdürü: Dergiye ilişkin idari süreçleri yürütmekle görevlendirilen Genel Müdürlük personelini, 
g) Yayın Kurulu: Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi Yayın Kurulunu, 
h) Editörler Kurulu: Dergi baş editörü ve alan editörlerinden oluşan kurulu, 
ifade eder. 

İKİNCİ BÖLÜM 
Yayın Politikası, Makalelerin Niteliği ve Değerlendirme Süreci

Yayın politikası 
MADDE 4- (1) Dergi, Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilenler başta olmak üzere arkeoloji, sanat tarihi, etnografya ve alt dalları ile bağlantılı disiplinlerle ilgili bilimsel ve özgün çalışmaları yayımlamayı ve uluslararası düzeyde kamuoyuna duyurmayı amaçlar.
(2) Dergi, makaleleri Türkçe veya İngilizce olarak kabul eder.  
(3) Basılı ve çevrim içi olarak yayımlanan Dergi, Ocak ve Temmuz olmak üzere yılda iki defa yayımlanır. Yayın Kurulu tarafından karar verildiğinde özel sayı yayınlanabilir. 
(4) Kitap eleştirisi, çeviri gibi çalışmalar ile sadece teknik değerlendirmeleri içeren ve rapor niteliğine sahip olan makaleler değerlendirmeye alınmaz. Kaynakça hariç (tablo ve şekiller dahil) 4.000 kelimenin altında ve 10.000 kelimenin üzerindeki makaleler değerlendirmeye alınmaz. 
(5) Derginin editoryal süreci (makale gönderimi, makalelerin değerlendirilmesi ve yayımlanması) DergiPark üzerinden yürütülür.
(6) Dergi, yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Yayıncılık Etiği Kurulu (COPE: Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan uygulama rehberini izlemeyi taahhüt eder. 
(7) Dergide yer alan makaleler DergiPark üzerinde elektronik olarak arşivlenir. 
(8) Dergi, Açık Erişim politikası izlemekte olup Creative Commons 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Dergide yayımlanan tüm makalelere erişim ücretsizdir. 
(9) Dergide yayımlanan makalelerin içerikleriyle ilgili her türlü yasal ve bilimsel sorumluluk makalenin yazar(lar)ına aittir. Makalenin yazar(lar)ı, Ek 1’de yer alan “Etik İlkeler ve Sorumluluk Beyan Formu”nu doldurarak makalenin etik ilkelere uygun olarak hazırlandığını ve makale içeriği ile ilgili ortaya çıkabilecek hukuki süreçlerde sorumluluğun kendilerine ait olduğunu kabul etmiş sayılırlar.  
(10) Dergiye makale gönderen tüm yazarlar eşit haklara sahiptir. Makalelerin değerlendirme, kabul ve yayımlama süreçlerinde çalışma veya yazara herhangi bir ayrıcalık tanınmaz. Kabul edilen makalelerin yayınlanma sırası, kabul zamanına bağlı olarak oluşturulur. 
(11) Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesi, kabul edilmesi, yayımlanması gibi süreçlerde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez. 
(12) Yayımlanan yazıların yayın hakları Ek 2’de yer alan “Telif Hakkı Devir Formu” ile Dergiye devredilmiş sayılır. Bu devir, sanal ortamda yayımlanmayı da kapsar. Yayımlanmak üzere kabul edilen makaleler, Dergi tarafından yayın haklarının tümüne sahip olarak yayınlanmaktadır.
(13) Dergide kör hakemlik sistemi uygulandığından, metin içerisinde yazarların kimliğine ilişkin herhangi bir bilgi yer almamalıdır. Yazar bilgileri, makale metninden ayrı olarak Ek 3’de yer alan “Kapak Formu” doldurularak gönderilmelidir. Çalışma, araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise destek sağlayan kuruluş adı ve proje numarası; yüksek lisans ve doktora çalışmasından üretilmiş ise söz konusu çalışmaya ilişkin bilgiler ve teşekkür bölümü kapak formunda belirtilmelidir.
(14) 2020 yılından itibaren TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterleri güncellenmiş olup özellikle bilimsel araştırmalarda olması gereken etik kurul izni ile ilgili maddeler detaylandırılmıştır. Etik kurul izin belgesi gerektiren araştırmacılardan bu belgeyi yüklemeleri beklenmektedir. Etik kurul izin belgesi gerektirmeyen makale yazar(lar)ı Ek 4’de yer alan “Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu”nu doldurarak göndermelidir. Hangi makaleler için Etik Kurul İzin Belgesi gerektiği, söz konusu formda açıklanmış olup belgesi sisteme yüklenmeyen ve/veya makale içinde Etik Kurul İzni ile ilgili bilgi verilmeyen makaleler değerlendirmeye alınmaz.

Makalelerin niteliği 
MADDE 5- (1) Dergide öncelikle Türkiye sınırları dahilinde olmak üzere arkeoloji, sanat tarihi ve etnografya ile bağlantılı tüm alanlarda yapılan araştırmalar neticesinde yazılmış nitelikli ve özgün makalelere yer verilmektedir. Konu alanı Tarihöncesi Arkeolojisi (Prehistorya), Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Antik Dönem Tarihi Coğrafyası, Antropoloji, Eski Çağ Tarihi, Epigrafi, Nümizmatik, Müzecilik, Arkeometri, Koruma-Onarım ve Restorasyon, Sanat Tarihi ve Etnografya çalışmaları ile sınırlıdır.  Bahse konu bilim dalları ile bağlantılı olarak Kültürel Miras Yönetimi ve diğer sosyal bilim alanlarındaki yeni yorum ve yaklaşımlar, ilk defa yapılan tespit, uygulama ve analiz çalışmaları ile ilgili makaleler de dergiye kabul edilmektedir. Söz konusu alanlardaki bilimsel çalışmalara katkı sağlayacak, bilimsel ölçütlere ve araştırmaya dayanan, zengin bir kaynakçaya sahip, incelenen konu ile ilgili eleştirileri ve görüşleri ortaya koyan, özgün araştırma ve derleme makalelerine yer verilir. 
(2) Gönderilen makaleler, daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olmalıdır. 
(3) Yazar(lar) çalışmalarını, Derginin internet sayfasında yayımlanan yazım kurallarına göre hazırlayarak gönderirler. Bu kurallara uymayan makaleler, değerlendirme aşamasına geçmeden reddedilir. 

Değerlendirme süreci 
MADDE 6- (1) Gönderilen makaleler, ilk olarak Baş Editör tarafından derginin amaç ve kapsamına uygunluk ile araştırma ve yazımda etik standartlara bağlılık açısından ön kontrolden geçirilir. 
(2) Baş Editör, gönderilen makalenin kapsamı dahilinde uzmanlık alanlarına göre Yayın Kurulu üyeleri arasından seçilecek iki üyeden görüş alır. Dergiye gönderilen makalelerin alana katkı sunup sunmadığı; ayrıntılı inceleme için hakem sürecine alınıp alınmayacağı açısından kontrolü sağlanır. Yayın Kurulu görüşlerinin Ek 5’te yer alan “Yayın Kurulu İncelemesi: İç İnceleme-1” üzerine işleyerek Dergipark’a yüklenmesi gerekmektedir. 
(3) Yayın Kurulu üyeleri tarafından uygun bulunan makaleler, benzerlik taramasından ve dergi yazım kuralları açısından ön incelemeden sonra Teknik Editör tarafından atanan Alan Editörünce incelenir ve Ek 6’da yer alan “Alan Editörü Ön İnceleme: İç İnceleme-2” raporu hazırlanır. Yazarlar tarafından ön inceleme raporlarına uygun olarak makale üzerinde gerekli düzeltmeler yapılması gerekmektedir. Düzeltmeler gerçekleştirilen sonra Alan Editörü tarafından hakem süreçleri başlatılır. Uygun bulunmayan makaleler Baş Editör tarafından reddedilerek yazara gerekli bilgilendirme yapılır. 
(4) Hakem değerlendirmesi aşamasında; hakemler, sisteme yazarlar tarafından eklenen ve makalenin yazar(lar)ı ile ilgili herhangi bir ibarenin yer almadığı tam metin üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştirirler. 
(6) Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesi çift taraflı kör hakem sistemi ile yapılmaktadır. Makale, konusuna göre, Alan editörü tarafından atanan alanında yetkin iki hakem tarafından değerlendirilir. Her bir hakem, Ek 7’de yer alan değerlendirme kriterlerine göre değerlendirmesini gerçekleştirir ve değerlendirme sonucunu (ret, kabul, düzeltme, kapsamlı düzeltme) belirlenen süre zarfında Alan Editörüne iletir. Hakemler, makalenin yayına uygunluğunu ve yapılacak değişikliklere ilişkin önerilerini form şablonu üzerine kaydederler.  Makaleyi değişiklik yapmadan kabul etmeyi, küçük değişikliklerle kabul etmeyi, büyük değişiklikler ve yeniden göndermeyi talep etmeyi veya makaleyi reddetmeyi seçebilirler. Hakemlerden değişiklik talebi olması durumunda, yazarların yapılan tavsiyeler doğrultusunda makalelerini revize etmesi gerekmektedir. Hakemler, küçük değişiklikler talep ettikleri durumlarda, makaleyi tekrar görmeyi veya değişikliklerin Alan Editörleri tarafından kontrol edilmesinin ardından makalenin kabul edilebileceğini beyan edebilirler. Geniş kapsamlı değişiklikler talep edilmesi durumunda, yazar tarafından yapılan değişikliklerin ardından makale Alan editörü tarafından yeniden değerlendirilir ve kontrol için hakemlere iade edilir. 
Yazarların hakem değerlendirmeleri neticesinde yaptıkları değişiklikleri Ek 8’de yer alan “Hakeme Cevap Formu” üzerine işleyerek DergiPark’a yüklemeleri gerekmektedir. Yazar tarafından gerçekleştirilen revizyonların hakem ve Editörler Kurulu tarafından uygun görülmesi halinde makale kabul edilir. Hakemlerden olumsuz dönüş alan makaleler yayınlanmaz. İki hakemden gelen raporlar doğrultusunda Editörler Kurulu, hakem raporlarının niteliği ve içeriğine göre makalenin doğrudan reddine veya diğer bir hakeme/hakemlere gönderilmesine karar verebilir.
(7) Gönderilen makaleler için “Düzeltme” kararı alındığında yazarların verilen süre içinde gerekli düzeltmeleri yaparak makalenin son şeklini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Düzeltmeler belirtilen sürede yapılıp gönderilmediği takdirde, alan editörleri makaleyi reddetme hakkına sahiptir. 
(8) Yazar(lar), hakemlerin ve Yayın Kurulu üyelerinin eleştiri, öneri ve düzeltmelerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçelerini bildirme hakkına sahiptirler. 
(9) Yazar makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Makalelerini geri çekmek isteyen yazar(lar), Ek 9’da yer alan “Makale Geri Çekme Formu” aracılığıyla talepte bulunabilirler. 
(10) Dergiye gönderilen makalelerin benzerlik oranı DergiPark üzerinden makale yüklenme sürecinde gerçekleşen ve rapora dökülen intihal.net ve dergi tarafından turnitin olmak üzere iki kez gerçekleştirilmektedir. İntihal içerdiği tespit edilen makaleler yazara iade edilir.  

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yayın Kurulunun Oluşumu ve Görevleri

Yayın Kurulunun oluşumu
MADDE 7- (1) Yayın Kurulu üyeleri, Genel Müdürlük tarafından belirlenen, farklı üniversitelerden, derginin alanıyla bağlantılı disiplinlerde çalışmalar gerçekleştirmiş ve alanında öne çıkmış akademisyenlerden oluşur. 
Yayın Kurulunun görevleri
MADDE 8- (1) Yayın Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Derginin yayımlanmasına ilişkin yürütülecek bilimsel süreç ile ilgili ilke kararları almak;
b) Yayınlanması için dergiye gönderilen makalelerin alana katkı sunup sunmadığı; ayrıntılı inceleme için hakem sürecine alınıp alınmayacağı açısından kontrolünü sağlamak. 
c) Gerektiğinde özel sayı yayınlanmasına ve içeriğine karar vermek. 
ç) Derginin akademik yayıncılık açısından geliştirilmesi amacıyla her türlü tavsiye, görüş ve öneride bulunmak.
d) Derginin bilimsel içeriğinin ve kalitesinin geliştirilmesi için önerilerde bulunmak
e) Derginin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtımı ile ilgili faaliyetlerde bulunmak. 
f) Gerektiğinde dergiye sunulan makalelerin değerlendirilmesinde hakem olarak da görev almak.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Grafik Tasarım, Baskı ve Dağıtım Süreçleri
 
Grafik tasarım ve baskı süreci
MADDE 9- (1) Hakem süreci tamamlanmış, Türkçe ve İngilizce redaksiyonu yapılmış makalelerin grafik tasarımı Genel Müdürlük bünyesinde gerçekleştirilir. 
(2) Derginin kapak tasarımlarının ve iç sayfalarının hazırlanmasının ardından Dergi’nin elektronik dosyası baskı öncesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü’ne sunulur. 
(3) Dergi elektronik dosyası, varsa düzeltme ve değişikliklerin yapılması ve onaylanmasının ardından baskıya gönderilir. 

Dağıtım süreci 
MADDE 10 (1) Baskı sonrasında Genel Müdürlüğe teslim edilen dergilerin dağıtımı ve gönderimi, görevlendirilen Genel Müdürlük personeli ile iş birliği içinde gerçekleştirilir. 

BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler, Yürürlük ve Yürütme

Çeşitli hükümler 
MADDE 11 (1) Bu Yönergede hükme bağlanmayan, derginin işleyiş süreci ve yayını vb. iş ve işlemlerle ilgili her türlü hususta Yayın Kurulu yetkilidir.
 
Yürürlük ve yürütme 
MADDE 12 (1) Bu Yönerge Kültür ve Turizm Bakanı tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer. 
(2) Bu Yönerge hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.



























EK 1:
TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ
(ISSN: 1302-9231 / E-ISSN: 2791-8394)
ETİK İLKELER VE SORUMLULUK BEYAN FORMU

MAKALE BİLGİLERİ

Makalenin Başlığı



Yazar(lar)ın Adı ve Soyadı



Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisine yayınlanması talebiyle gönderdiğim/gönderdiğimiz bu makalenin araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlandığını,  özgün bir çalışma olduğunu; ismi verilen yazar(lar)ın bu çalışmaya bireysel olarak katkı sağladığını, çalışmaya fikri katkı sağlayan tüm yazarların isimlerine doğru ve eksiksiz olarak yer verildiğini, yazar(lar)ın bu çalışma için her türlü sorumluluğu aldığını; sunulan makalenin son halini gördüğünü ve onayladığını; makalenin başka bir yerde basılmadığını veya basılmak için sunulmadığını; makalede bulunan metnin, şekillerin ve dokümanların diğer şahıslara ait olan telif haklarını ihlal etmediğini; telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca istenecek hak talebi veya açılacak davalarda Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’nin hiçbir sorumluluğunun olmadığını ve yazar(lar)ın çalışmanın içeriğinden kaynaklı meydana gelebilecek her türlü sorumluluğu üstlendiğini; çalışma ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması bulunmadığını (var ise ayrıca bildirilecektir); makalede hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifadeye ver verilmediğini, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını, çalışma ile ilgili tüm yasal izinlerin alındığını ve etik kurallara uygun hareket edildiğini; sunulan makale üzerinde hakem süreci devam ederken süreci aksatmaya dayalı ve keyfi olarak makaleyi geri çekmeyeceğimizi kabul ve taahhüt ederim/ederiz.  

         Yazar(lar)                                                Makale Katkı Oranı                                         İmza                        Tarih 

1 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
2 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
3 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
4 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
5 …………………………………………. ………………………… ……………………… 





EK: 2
TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ
(ISSN: 1302-9231 / E-ISSN: 2791-8394)
TELİF HAKKI DEVİR FORMU

MAKALE BİLGİLERİ

Makalenin Başlığı



Yazar(lar)ın Adı ve Soyadı




Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’ne yayınlanması talebiyle gönderdiğim/gönderdiğimiz bu makalenin mali haklarını ve işleme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım ve internet yoluyla iletim de dâhil olmak üzere her türlü iletim haklarını herhangi bir bedel talep etmeksizin Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi yetkili makamlarınca sınırsız olarak kullanılmak üzere devrettiğimi/devrettiğimizi beyan ve taahhüt ederim/ederiz*. 


         Yazar(lar)                                                                       İmza                              Tarih 

1 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
2 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
3 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
4 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
5 …………………………………………. ………………………… ……………………… 




* Yazar(lar) makaleyi çoğaltma, posta veya elektronik yollarla dağıtma hakkına sahiptir. Makalenin herhangi bir bölümünün başka bir yayında kullanılmasına Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’nin yayımcı kuruluş olarak belirtilmesi ve Dergiye atıfta bulunulması şartıyla izin verilir. Atıf yapılırken; Yazar(lar)ın Adı, Soyadı, Makale Adı, Dergi Adı, Cilt No, Sayı No ve Yıl bilgileri verilmelidir. 




EK: 3
TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ
(ISSN: 1302-9231)
KAPAK FORMU
MAKALE BİLGİLERİ

Makalenin Başlığı


YAZAR BİLGİLERİ*







1. Yazar  


Adı Soyadı
Unvanı

Bağlı Bulunduğu Kurum (Üniversite/Fakülte/Bölüm), Şehir, Ülke
Yazışma Adresi

Cep Telefonu

E- Posta Adresi

ORCID No








2. Yazar 


Adı Soyadı
Unvanı

Bağlı Bulunduğu Kurum (Üniversite/Fakülte/Bölüm), Şehir, Ülke
Yazışma Adresi

Cep Telefonu

E- Posta Adresi

ORCID No








3. Yazar 

Adı Soyadı
Unvanı

Bağlı Bulunduğu Kurum (Üniversite/Fakülte/Bölüm), Şehir, Ülke
Yazışma Adresi

Cep Telefonu

E- Posta Adresi

ORCID No

 









4. Yazar 

Adı Soyadı
Unvanı

Bağlı Bulunduğu Kurum (Üniversite/Fakülte/Bölüm), Şehir, Ülke
Yazışma Adresi

Cep Telefonu

E- Posta Adresi

ORCID No








5. Yazar 

Adı Soyadı
Unvanı

Bağlı Bulunduğu Kurum (Üniversite/Fakülte/Bölüm), Şehir, Ülke
Yazışma Adresi

Cep Telefonu

E- Posta Adresi

ORCID No


Yazar sayısının daha fazla olması durumunda tablo yazar sayısı kadar çoğaltılabilir.
Finansal Destek varsa belirtilmesi zorunludur ve bu forma eklenmelidir. Belirtilmediği durumda çalışmanın finansal destek almadığı kabul edilecektir. 
Çıkar Çatışması varsa belirtilmesi zorunludur ve bu forma eklenmelidir. Belirtilmediği durumda çalışmada çıkar çatışması bulunmadığının beyan edildiği kabul edilecektir.  
Teşekkür Yazısı varsa bu forma eklenmelidir. 












EK: 4
TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ
(ISSN: 1302-9231)

ETİK KURUL İZNİNE GEREK OLMADIĞINA DAİR BEYAN FORMU 

Makalenin Başlığı
Tarih

Yukarıda bilgileri yer almakta olan çalışmamın/çalışmamızın etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalar arasında yer aldığını beyan ederim/ederiz. 



Makalenin Yazarları
Unvan ve İsimİmza
1
2
3
4








EK: 5
TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ
(ISSN: 1302-9231)

YAYIN KURULU ÖN İNCELEME FORMU: İÇ İNCELEME -1


Çalışma belli bir probleme odaklanıyor mu? / Does the manuscript focus on a particular problem?

Evet / Yes 
Kısmen / Partially 
Hayır / No 

Çalışmanın alana özgün katkısı var mı? / Does the manuscript contribute to the field? 

Evet / Yes 
Kısmen / Partially
Hayır / No 

Çalışmada kullanılan yöntem uygun mu? / Is the method used in the manuscript appropriate? 
Evet / Yes 
Kısmen / Partially
Hayır / No 

Çalışmada yazar araştırma sorusuna cevap vermiş midir? / Did the author answer the research question in the study? 

Evet / Yes 
Kısmen / Partially 
Hayır / No 

Çalışma derginin yayın kapsamına uygun mu? / Is the manuscript appropriate for the scope of the journal? 
Evet / Yes 
Kısmen / Partially 
Hayır / No 



Karar / Decision 

Çalışma hakem sürecine alınabilir. / The manuscript can be sent out for external peer review. 
Çalışma hakem sürecine alınmamalıdır. / The manuscript should not be sent out for external peer review



Yazara Önerileriniz 




Editöre Yorumunuz 





















EK: 6
TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ
(ISSN: 1302-9231)

ALAN EDİTÖRÜ ÖN İNCELEME FORMU: İÇ İNCELEME – 2

Makalede kullanılan başlıklandırma formatı Dergi Yazım Kurallarına uygun mu? / Does the title format used in the manuscript conform to the Publication Rules of the Journal? 

Evet / Yes 
Hayır / No 
Kısmen, düzeltme gereklidir / Partially; needs correction 

Öz, yeterli ve uygun mu? / Is the Turkish abstract of the manuscript adequate and appropriate?

Evet / Yes 
Hayır / No 
Kısmen, düzeltme gereklidir / Partially; needs correction 

Anahtar kelimeler uygun olarak seçilmiş mi ve makale içeriğini tam olarak yansıtıyor mu? / Do the keywords reflect the content of the manuscript accurately? 

Evet / Yes 
Hayır / No 
Kısmen, düzeltme gereklidir / Partially; needs correction 

Makale dosyaları doğru şekilde sisteme yüklenmiş mi? / Do the article documents upload to the system accurately?

Evet / Yes
Hayır / No 
Kısmen, düzeltme gereklidir / Partially; needs correction 






EK: 7
TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ
(ISSN: 1302-9231)

HAKEM DEĞERLENDİRME FORMU

MAKALE BİLGİLERİ
Makalenin Başlığı
Makalenin Türü 
İncelemeye Gönderildiği Tarih

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Makaleyi aşağıdaki kriterlere göre lütfen 1 ile 5 arasında puanlayınız (1=Hayır 3=Kısmen 5=Evet)
12345
1 Alanıyla ilgili özgün bir çalışma mıdır? 
 
 
 
 

2 Bilimsel ölçütlere uygun mudur? 
 
 
 
 

3 Başlık, içerik ile uyumlu mudur?  
 
 
 
 

4Özet, içerik ile uyumlu mudur? 
 
 
 
 

5Anahtar sözcük seçimi uygun ve yeterli midir?  
 
 
 
 

6Dil bilgisi ve yazım kurallarına uygun mudur? 
 
 
 
 

7
Yapı ve anlatım yönünden bütünlük içinde, tutarlı ve yeterli midir? 
 
 
 
 

8Dil akıcı, sade ve anlaşılır mıdır? 
 
 
 
 

9
Araştırma amacına uygun bulgular/sonuçlara ulaşılmış mıdır? 
 
 
 
 

9
İleri sürülen yorumlar ve ulaşılan sonuçlar alana katkı 
sağlamakta mıdır? 
 
 
 
 

10
Kullanılan kaynaklar nitelik ve nicelik bakımından yeterli  ve güncel midir? 
 
 
 
 


SONUÇ
                                                                                                                                                  EVET
AOlduğu haliyle basılabilir 

BBazı düzeltmelerden sonra basılabilirDüzeltmeleri görmek istiyorum 

Düzeltmeleri görmek istemiyorum 

CBasılamaz 





Değerlendirmiş olduğunuz makale hakkında “düzeltilerek yayımlanabilir” veya “yayımlanamaz” görüşlerinden birine ulaştıysanız; aşağıdaki bölümde gerekçenizi kısaca belirtmenizi rica ederiz. Makalede düzeltilmesini istediğiniz başka hususlar da mevcutsa, bu hususları ya metin üzerinde ya da ayrı bir sayfa kullanarak da belirtebilirsiniz. 

Yazara gönderilmesini uygun gördüğünüz düzeltme ve/veya önerilerinizi bu bölüme yazabilirsiniz.


























DEĞERLENDİREN
Unvan ve İsim
 İmza
Tarih
EK: 8

TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ 
(ISSN: 1302-9231 / E-ISSN: 2791-8394)

HAKEME CEVAP FORMU

MAKALE BİLGİLERİ
Makale Başlığı
Düzenleme Talep Tarihi


HAKEM 1*

 

Hakem Görüşü (Majör/Minör)

Hakem Önerisi

Hakeme Yanıt*** 




1.**

2.



HAKEM 2

 

Hakem Görüşü (Majör/Minör)

Hakem Önerisi

Hakeme Yanıt*** 




1.

2.





* Her bir hakem görüşü için yeni bir form doldurulmalıdır.
** Her bir hakem önerisi ve öneriye verilen yanıtın yeni satır eklenerek tabloda belirtilmesi gerekmektedir.
*** Makalede hakem tarafından talep edilen değişiklik, silme veya ekleme gibi düzeltmeler KIRMIZI ile renklendirilmiş olarak Hakeme Cevap Dosyası’nın devamına eklenmelidir. 

































EK: 9
TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ
(ISSN: 1302-9231)

MAKALE GERİ ÇEKME FORMU 


MAKALE BİLGİLERİ

Makalenin Başlığı



Yazar(lar)ın Adı ve Soyadı




Yukarıda adı verilen makaleyi, aşağıda yazılı gerekçe nedeniyle Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi değerlendirme ve yayınlama sisteminden geri çekmek istiyorum/istiyoruz.

Gerekçe:









         Yazar(lar)                                                                       İmza                                   Tarih 
1 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
2 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
3 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
4 …………………………………………. ………………………… ……………………… 
5 …………………………………………. ………………………… ………………………