Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi

Yazarlara Bilgi

(1) Türk Arkeoloji ve Etnografya, Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilenler başta olmak üzere arkeoloji, sanat tarihi, etnografya ve alt dalları ile bağlantılı disiplinlerle ilgili bilimsel ve özgün çalışmaları yayımlamayı ve uluslararası düzeyde kamuoyuna duyurmayı amaçlar.

(2) Dergi, makaleleri Türkçe veya İngilizce olarak kabul eder. 

(3) Basılı ve çevrim içi olarak yayımlanan Dergi, Ocak ve Temmuz olmak üzere yılda iki defa yayımlanır. Yayın Kurulu tarafından karar verildiğinde özel sayı yayınlanabilir.

(4) Kitap eleştirisi, çeviri gibi çalışmalar ile sadece teknik değerlendirmeleri içeren ve rapor niteliğine sahip olan makaleler değerlendirmeye alınmaz. Kaynakça hariç (tablo ve şekiller dahil) 4.000 kelimenin altında ve 10.000 kelimenin üzerindeki makaleler değerlendirmeye alınmaz.

(5) Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme ve yayın süreçleri, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından sağlanan DergiPark sistemi (https://dergipark.org.tr/tr/pub/arkeolojiveetnografya) üzerinden yürütülür.

(6) Dergi, yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Yayıncılık Etiği Kurulu (COPE: Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan uygulama rehberini izlemeyi taahhüt eder.

(7) Dergide yer alan makaleler Dergipark üzerinde arşivlenir.

(8) Dergi, Açık Erişim politikası izlemekte olup Creative Commons 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Dergide yayımlanan tüm makalelere erişim ücretsizdir.

(9) Dergide yayımlanan makalelerin içerikleriyle ilgili her türlü yasal ve bilimsel sorumluluk makalenin yazar(lar)ına aittir. Makalenin yazar(lar)ı,  “Etik İlkeler ve Sorumluluk Beyan Formu”nu doldurarak makalenin etik ilkelere uygun olarak hazırlandığını ve makale içeriği ile ilgili ortaya çıkabilecek hukuki süreçlerde sorumluluğun kendilerine ait olduğunu kabul etmiş sayılırlar. 

(10) Dergiye makale gönderen tüm yazarlar eşit haklara sahiptir. Makalelerin değerlendirme, kabul ve yayımlama süreçlerinde çalışma veya yazara herhangi bir ayrıcalık tanınmaz. Kabul edilen makalelerin yayınlanma sırası, kabul zamanına bağlı olarak oluşturulur.

(11) Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesi, kabul edilmesi, yayımlanması gibi süreçlerde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.

(12) Yayımlanan yazıların yayın hakları  “Telif Hakkı Devir Formu” ile Dergiye devredilmiş sayılır. Bu devir, sanal ortamda yayımlanmayı da kapsar. Yayımlanmak üzere kabul edilen makaleler, Dergi tarafından yayın haklarının tümüne sahip olarak yayınlanmaktadır.

(13) Dergide çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulandığından, metin içerisinde yazarların kimliğine ilişkin herhangi bir bilgi yer almamalıdır. Yazar bilgileri, makale metninden ayrı olarak “Kapak Formu” doldurularak gönderilmelidir. Çalışma, araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise destek sağlayan kuruluş adı ve proje numarası; yüksek lisans ve doktora çalışmasından üretilmiş ise söz konusu çalışmaya ilişkin bilgiler ve teşekkür bölümü kapak formunda belirtilmelidir.

(14) 2020 yılından itibaren TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterleri güncellenmiş olup özellikle bilimsel araştırmalarda olması gereken etik kurul izni ile ilgili maddeler detaylandırılmıştır. Etik kurul izin belgesi gerektiren araştırmacılardan bu belgeyi yüklemeleri beklenmektedir. Etik kurul izin belgesi gerektirmeyen makale yazar(lar)ı “Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu”nu doldurarak göndermelidir.Hangi makaleler için Etik Kurul İzin Belgesi gerektiği, söz konusu formda açıklanmış olup belgesi sisteme yüklenmeyen ve/veya makale içinde Etik Kurul İzni ile ilgili bilgi verilmeyen makaleler değerlendirmeye alınmaz.

 

Makalelerin Niteliği

(1) Dergide öncelikle Türkiye sınırları dahilinde olmak üzere arkeoloji, sanat tarihi ve etnografya ile bağlantılı tüm alanlarda yapılan araştırmalar neticesinde yazılmış nitelikli ve özgün makalelere yer verilmektedir. Konu alanı Tarihöncesi Arkeolojisi, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Antik Dönem Tarihi Coğrafyası, Antropoloji, Eski Çağ Tarihi, Epigrafi, Nümizmatik, Müzecilik, Arkeometri, Koruma-Onarım ve Restorasyon, Sanat Tarihi ve Etnografya çalışmaları ile sınırlıdır.  Bahse konu bilim dalları ile bağlantılı olarak Kültürel Miras Yönetimi ve diğer sosyal bilim alanlarındaki yeni yorum ve yaklaşımlar, ilk defa yapılan tespit, uygulama ve analiz çalışmaları ile ilgili makaleler de dergiye kabul edilmektedir.

Söz konusu alanlardaki bilimsel çalışmalara katkı sağlayacak, bilimsel ölçütlere ve araştırmaya dayanan, zengin bir kaynakçaya sahip, incelenen konu ile ilgili eleştirileri ve görüşleri ortaya koyan, özgün araştırma ve derleme makalelerine yer verilir.

(2) Gönderilen makaleler, daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olmalıdır.

(3) Yazar(lar) çalışmalarını, Derginin internet sayfasında yayımlanan yazım kurallarına göre hazırlanarak gönderirler. Bu kurallara uymayan makaleler, değerlendirme aşamasına geçmeden reddedilir.

Değerlendirme Süreci

(1) gönderilen makaleler, hakemlere sunulmadan önce gönderim konusuna göre atanan dergi editörlerinden biri tarafından değerlendirmeye alınır. Editör bu kapsamda makalenin;

- Derginin kapsamına uygunluğu,

- Yayın ilkelerine ve yayın etiğine uygunluğu,

- Bilimsel niteliği ve özgünlüğü ile

- Biçimsel ve genel içerik olarak yeterliliği değerlendirilir.

(2) Editör, ön değerlendirme kapsamında Yayın Kurulundan görüş alabilir. Dergiye gönderilen makalelerin ön kontrolü, hakem ataması ve hakem değerlendirmelerine göre yayınlanma kararı Editör tarafından gerçekleştirilir.

(3) Ön değerlendirme aşamasında uygun bulunan makaleler, alanında ilgili hakemlere atanır. Uygun bulunmayan makaleler Editör tarafından reddedilerek yazara gerekli bilgilendirme yapılır.

(4) Hakem değerlendirmesi aşamasında; hakemler, sisteme yazarlar tarafından eklenen ve makalenin yazar(lar)ı ile ilgili herhangi bir ibarenin yer almadığı tam metin üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştirirler.

(5) Her bir hakem, Hakem Değerlendirme Formu'nu doldurarak ve söz konusu formdaki değerlendirme kriterlerine göre değerlendirmesini gerçekleştirir ve değerlendirme sonucunu (ret, kabul, düzeltme, kapsamlı düzeltme) belirlenen süre zarfında Editöre iletir.

(6) Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde çift taraflı kör hakem değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Makale konusuna göre, alanında yetkin iki hakem atanır. Hakemler, makalenin yayına uygunluğunu değerlendirir ve yapılacak değişikliklere ilişkin önerilerini form şablonu üzerine kaydederler. Hakemler, makaleyi değişiklik yapmadan kabul etmeyi, küçük değişikliklerle kabul etmeyi, büyük değişiklikler ve yeniden göndermeyi talep etmeyi veya makaleyi reddetmeyi seçebilirler. Hakemlerden değişiklik talebi olması durumunda yapılan tavsiyeler doğrultusunda makalenin yazar tarafından revize edilmesi gerekir. Hakemler, küçük değişiklikler talep ettikleri durumlarda, makaleyi tekrar görmeyi veya değişikliklerin alan editörleri tarafından kontrol edilmesinin ardından makalenin kabul edilebileceğini beyan edebilirler. Geniş kapsamlı değişiklikler talep edilmesi durumunda, yazar tarafından yapılan değişikliklerin ardından makale alan editörü tarafından yeniden değerlendirilir ve kontrol için hakemlere iade edilir. Yazarların hakem değerlendirmeleri neticesinde yaptıkları değişiklikleri  “Hakeme Cevap Formu” üzerine işleyerek Dergipark'a yüklemeleri gerekmektedir. Yazar tarafından gerçekleştirilen revizyonların hakem ve Yayın Kurulu tarafından uygun görülmesi halinde makale kabul edilir. Hakemlerden olumsuz dönüş alan makaleler yayınlanmaz. İki hakemden gelen raporlar doğrultusunda Yayın Kurulu, yaptıkları değerlendirmeler neticesinde hakem raporlarının niteliği ve içeriğine göre makalenin doğrudan reddine veya diğer bir hakeme/hakemlere gönderilmesine karar verebilir.

(7) Gönderilen makaleler için “Düzeltme” kararı alındığında yazarların verilen süre içinde gerekli düzeltmeleri yaparak makalenin son şeklini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Düzeltmeler belirtilen sürede yapılıp gönderilmediği takdirde, Editör makaleyi reddetme hakkına sahiptir.

(8) Yazar(lar), hakemlerin ve Yayın Kurulu’nun eleştiri, öneri ve düzeltmelerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçelerini bildirme hakkına sahiptirler.

(9) Yazar makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Makalelerini geri çekmek isteyen yazar(lar),  “Makale Geri Çekme Formu” aracılığıyla talepte bulunabilirler.

(10) Dergiye gönderilen makalelerin benzerlik oranı dergipark üzerinden makale yüklenme sürecinde değerlendirilmektedir. Benzerlik oranı alıntılar ve kaynakça hariç % 15 ve üzeri olan makaleler değerlendirmeye alınmaz ve yazara gönderilir. Yayınlandıktan sonra tespit edilen intihaller için yayından kaldırma işlemi uygulanır ve okuyucular için dergide bir Editör Notu yayımlanır. 

Telif Hakkı ve Sorumluluk Beyanı

 

Türk Arkeoloji ve Etnografa Dergisi’nde yayınlanması kabul edilen yazıların telif hakkı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne devredilmiş sayılır. Yayımlanan yazılardaki görüşlerin sorumluluğu yazarlarına aittir. Dergide yayınlanan makalelerden kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

 

Yayım Süreci

Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanır. Dergi, Bakanlığımıza bağlı kütüphanelere ve kurumlara, o sayıda yazısı yayınlanan yazarlara, dergi sürecine katkı sağlayan hakemlere yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde gönderilir.  Dergide abonelik sistemi bulunmamaktadır.  

Makaleler, değerlendirme süreçlerinin tamamlanmasının ardından sıraya alınır ve yayınlanmadan önce son okuma ve onay için yazarlara gönderilir. Derginin yayın tarihinin 2 ay öncesine kadar yayın süreci sona eren ve mizanpaj aşamasına geçen makalelere aynı sayıda yer verilir. Asgari makale sınırının dolmadığı durumlar istisna olmak üzere bu süreç Temmuz sayısı için 1 Mayıs, Ocak Sayısı için 1 Kasım’dır.  Bu tarihin sonrasında mizanpaj aşamasına geçen makaleler, kabul tarihine göre sırlamaya alınarak sonraki sayılarda yayınlanır.