Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi

Yazım Kuralları

Makalelerin, aşağıda belirtilen şekilde sunulmasına özen gösterilmelidir:

1. Yayın Dili: Derginin yazım dili İngilizce ve Türkçedir.

2. Başlık: İçerikle uyumlu, onu en iyi ifade eden bir başlık olmalı ve koyu harflerle yazılmalıdır. Makalenin başlığı, en fazla 12 kelime arasında olmalıdır.

3. Yazar Adı ve İletişim Bilgileri: Dergide çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulandığından, yazar kimliklerine ilişkin bilgilerin makale içerisinde verilmemesi gerekmektedir. Yazarların, makale metni ile birlikte yazar adı ve adresi, varsa bağlı bulunan kurum, akademik unvan, adres, telefon numarası, elektronik posta adresi ile ORCID numarasının yer aldığı Kapak Sayfası’nı doldurarak dergipark üzerinden yüklemeleri gerekmektedir. Gönderilen çalışmanın birden fazla yazarlı olması durumunda tüm yazarların isimleri, çalışmaya verdikleri katkı oranında sıralanmalıdır.

4. Özet ve Anahtar Kelimeler: Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en az 75, en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak en az 5, en çok 8 adet anahtar kelime verilmelidir.

5. Ana Metin:
• MS Word programında, Times New Roman karakteri ile 12 punto ve 1,5 satır aralığıyla yazılmalıdır. Yazılar 4.000 kelimeden az olmamalı ve 10.000 kelimeyi geçmemelidir.
• Makale yazımında APA 7 yazım kurallarına uyulması gerekmektedir. Yazım kuralları ile ilgili olarak https://apastyle.apa.org/ adresinden bilgi alınabilir.
• Metinler hazırlanırken Türk Dil Kurumu yazım kurallarına uyulması gerekmektedir. Kelimelerin yazımı sırasında Türk Dil Kurumu web sitesinde yer alan sözlük uygulaması (https://sozluk.gov.tr/) referans olarak alınmalıdır.
• Kısaltmaların Türk Dil Kurumu web sitesinde (https://tdk.gov.tr/icerik/yazim-kurallari/kisaltmalar-dizini/) yer verilen kurallara uygun olarak yapılması gerekmektedir.
• Metin içinde MÖ, MS gibi çok alışılagelmiş kısaltmalar ile km, kg, m, cm, m² ve m³ gibi ölçü ve ağırlık birimleri dışında kısaltma kullanılmaması beklenmektedir. MÖ, MS ile uzunluk ve ağırlık ölçüleri gibi standartlaşmış örnekler haricinde kısaltma kullanılmak istenen durumlarda, ilk kullanımda açık hali ve parantez içerisinde kısaltmasının verilmesi, metnin ilerleyen bölümlerinde kısaltmaların aktarılması gerekmektedir. Örneğin: Erken Tunç Çağı (ETÇ) katmanında ele geçen buluntular…. ETÇ duvarının devamında….

6. Bölüm Başlıkları: Makalede, düzenli bilgi aktarımını sağlamak amacıyla ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Başlık stillerinde APA 7 yazım kurallarına uyulması beklenmektedir. Ana ve alt başlıklarda numaralandırma yapılmamalıdır.

7. Alıntı ve Göndermeler:
• Başka metinlerden doğrudan yapılan alıntılar 40 kelimeden az ise tırnak içinde verilmelidir. Alıntı uzunluğu 40 veya daha fazla kelime içeriyorsa tırnak içerisine almadan yeni bir satırda ve sol kenarda 0.5 inç girintili olarak blok halinde yazılmalıdır.
• Metin içinde yapılan göndermeler, parantez içinde, aşağıdaki şekilde yazılmalıdır (Akurgal, 1995, s. 44). İki yazarlı yayınlar için (Erdem ve Yenice, 2008) örneğine uyulmalıdır. İkiden fazla yazarlı yayınlarda, metin içinde yalnızca ilk yazarın soyadı ile birlikte ve ark. kısaltması (Örneğin: Tunç ve ark., 2001, s. 45, şek. 3b) kullanılmalıdır.
• Dipnot yalnızca açıklamalar için kullanılmalı ve otomatik numaralandırma yoluna gidilmelidir.
• Metin içinde gönderme yapılan yazarın adının verildiği durumlarda kaynağın yalnızca yayın tarihi yazılmalıdır. Örneğin: Eyice (1985, s. 21)’ye göre…”
• Bir atıfta birden çok kaynağa yer verilmesi durumunda, kaynakların eski tarihli olanlardan yeni tarihli olana doğru sıralanması gerekmektedir (Akurgal, 1966; Özgüç, 1969; Erkanal, 1983).
• Bir eserden yararlanıldığı durumlarda, atıf yapılan eserin sayfa numarası ve gerektiği durumlarda yararlanılan şekil no.su açık biçimde belirtilmelidir (Örneğin: Cook, 1966, s. 192, fig. 4).
• Yararlanılan tüm kaynaklar, metnin sonunda “Kaynakça” başlığı altında verilmelidir. Metinde kullanılmayan yayınlara kaynakça kısmında yer verilmemesi, metinde kullanılan tüm yayınların da kaynakça kısmında açık hallerinin belirtilmesine özen gösterilmelidir.

8. Tablo, Harita, Çizim, Grafik, Şekil ve Fotoğraflar:
• Makalelerde kabul edilecek görsel sayısı 15 ile sınırlıdır. Kullanılan fotoğraf, şekil, tablo, harita ve benzeri görsellerin alt yazıları dahil olarak bildiri metninin uygun yerine yerleştirilmesi ve ayrıca kullanılan tüm görsellerin metinden ayrı olarak JPEG formatında baskıya uygun çözünürlükte gönderilmesi gerekmektedir. Kullanılacak olan bir fotoğraf ise minimum 300 dpi boyutunda; şekil, harita, plan ve benzeri çizimlerin en az 600 dpi boyutunda olması gerekmektedir. Tasarım aşamasında karışıklıklara yol açmaması açısından her bir görsel metin içerisindeki numarasına uygun biçimde sıralanmalıdır.
• Metinde kullanılan harita, resim, çizim ve grafik gibi görsellerin tamamı şekil başlığı alında verilmelidir.
• Tablo çiziminde dikey çizgiler kullanılmamalı, yatay çizgilerden yalnızca tablo içinde verilen alt başlıkları ayırmak için yararlanılmalıdır. Tablo numarası ve açıklaması üstte ortalanmış olarak verilmelidir.
• Harita, çizim, grafik, şekil ve fotoğraflar gerekli görüldüğü durumda metin içerisinde kullanılabilmekle birlikte metnin sonunda ‘Şekiller’ başlığı altında verilmelidir. Şekil açıklamaları şeklin üstünde normal tümce düzeninde ve italik olarak yazılmalıdır.
• Çoklu görsellerde isimlendirmeler şekil numarası ile birlikte ardından harf ile verilmeli; metin içerisinde görsellere atıflar da bu şekilde aktarılmalıdır. Örneğin: …Kazıda ele geçen iki kandilden ilk örnekte bitkisel bezemeler (Şekil 3a), parçalar halinde ele geçen diğer örnekte ise geometrik desenler (Şekil 3b) hakimdir.

9. Kaynakça: Metin içerisinde yararlanılan kaynaklar, metnin sonunda ekler kısmının ardından verilen kaynakça bölümünde yazarların soyadına göre alfabetik olarak aşağıda verilen örneklere uygun olarak yazılmalıdır. Kaynakça kısmında bir yazarın birden çok yayınının olması durumunda, yayın tarihine göre sıralamaya gidilmeli, bir yazarın aynı yılda basılmış yayınları ise yayın tarihinin yanında harflerle (2001a, 2001b gibi) verilmelidir.
Örnekler:
Tek Yazarlı Kitap Görkay, K. (2015). Tarihin hazinesi Zeugma. National Geographic Türkiye.
Morrisson, C. (2002). Antik sikkeler bilimi nümismatik: Genel bir bakış (Zeynep Çizmeli Öğün, Çev.). Arkeoloji ve Sanat.
Çok Yazarlı Kitap Yenişehirlioğlu, F., Müderrisoğlu, F., Akpolat, M. ve Alp, S. (1995). Mersin evleri. Kültür Bakanlığı.
Tezler Caner, Ç. (2002). A Study on portal composition and its contribution to façade design in Anatolian Seljuk buildings [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
Dergiden Tek Yazarlı Makale Bilici, Z.K. (2005). A German token uncovered during the Alanya citadel excavations. Adalya, 8, 351-356.
Dergiden Çok Yazarlı Makale Bennett, J. ve Young, R. (1981). Some new and some forgotten stamped skillets, and the date of P. Cipius Polybius. Britannia, 12, 37-44.

Detaylı bilgiler için APA web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. https://apastyle.apa.org/

YAYIN POLİTİKASI

(1) Türk Arkeoloji ve Etnografya, Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilenler başta olmak üzere arkeoloji, sanat tarihi, etnografya ve alt dalları ile bağlantılı disiplinlerle ilgili bilimsel ve özgün çalışmaları yayımlamayı ve uluslararası düzeyde kamuoyuna duyurmayı amaçlar.

(2) Dergi, makaleleri Türkçe veya İngilizce olarak kabul eder.

(3) Basılı ve çevrim içi olarak yayımlanan Dergi, Ocak ve Temmuz olmak üzere yılda iki defa yayımlanır. Yayın Kurulu tarafından karar verildiğinde özel sayı yayınlanabilir.

(4) Kitap eleştirisi, çeviri gibi çalışmalar ile sadece teknik değerlendirmeleri içeren ve rapor niteliğine sahip olan makaleler değerlendirmeye alınmaz. Kaynakça hariç (tablo ve şekiller dahil) 4.000 kelimenin altında ve 10.000 kelimenin üzerindeki makaleler değerlendirmeye alınmaz.

(5) Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme ve yayın süreçleri, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından sağlanan DergiPark sistemi (https://dergipark.org.tr/tr/pub/arkeolojiveetnografya) üzerinden yürütülür.

(6) Dergi, yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Yayıncılık Etiği Kurulu (COPE: Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan uygulama rehberini izlemeyi taahhüt eder.

(7) Dergide yer alan makaleler Dergipark üzerinde arşivlenir.

(8) Dergi, Açık Erişim politikası izlemekte olup Creative Commons Atıf-GayrıTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Dergide yayımlanan tüm makalelere erişim ücretsizdir.

(9) Dergide yayımlanan makalelerin içerikleriyle ilgili her türlü yasal ve bilimsel sorumluluk makalenin yazar(lar)ına aittir. Makalenin yazar(lar)ı, “Etik İlkeler ve Sorumluluk Beyan Formu”nu doldurarak makalenin etik ilkelere uygun olarak hazırlandığını ve makale içeriği ile ilgili ortaya çıkabilecek hukuki süreçlerde sorumluluğun kendilerine ait olduğunu kabul etmiş sayılırlar.

(10) Dergiye makale gönderen tüm yazarlar eşit haklara sahiptir. Makalelerin değerlendirme, kabul ve yayımlama süreçlerinde çalışma veya yazara herhangi bir ayrıcalık tanınmaz. Kabul edilen makalelerin yayınlanma sırası, kabul zamanına bağlı olarak oluşturulur.

(11) Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesi, kabul edilmesi, yayımlanması gibi süreçlerde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.

(12) Yayımlanan yazıların yayın hakları “Telif Hakkı Devir Formu” ile Dergiye devredilmiş sayılır. Bu devir, sanal ortamda yayımlanmayı da kapsar. Yayımlanmak üzere kabul edilen makaleler, Dergi tarafından yayın haklarının tümüne sahip olarak yayınlanmaktadır.

(13) Dergide çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulandığından, metin içerisinde yazarların kimliğine ilişkin herhangi bir bilgi yer almamalıdır. Yazar bilgileri, makale metninden ayrı olarak “Kapak Formu” doldurularak gönderilmelidir. Çalışma, araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise destek sağlayan kuruluş adı ve proje numarası; yüksek lisans ve doktora çalışmasından üretilmiş ise söz konusu çalışmaya ilişkin bilgiler ve teşekkür bölümü kapak formunda belirtilmelidir.

(14) 2020 yılından itibaren TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterleri güncellenmiş olup özellikle bilimsel araştırmalarda olması gereken etik kurul izni ile ilgili maddeler detaylandırılmıştır. Etik kurul izin belgesi gerektiren araştırmacılardan bu belgeyi yüklemeleri beklenmektedir. Etik kurul izin belgesi gerektirmeyen makale yazar(lar)ı “Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu”nu doldurarak göndermelidir.Hangi makaleler için Etik Kurul İzin Belgesi gerektiği, söz konusu formda açıklanmış olup belgesi sisteme yüklenmeyen ve/veya makale içinde Etik Kurul İzni ile ilgili bilgi verilmeyen makaleler değerlendirmeye alınmaz.

Makalelerin Niteliği

(1) Dergide öncelikle Türkiye sınırları dahilinde olmak üzere arkeoloji, sanat tarihi ve etnografya ile bağlantılı tüm alanlarda yapılan araştırmalar neticesinde yazılmış nitelikli ve özgün makalelere yer verilmektedir. Konu alanı Tarihöncesi Arkeolojisi, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Antik Dönem Tarihi Coğrafyası, Antropoloji, Eski Çağ Tarihi, Epigrafi, Nümizmatik, Müzecilik, Arkeometri, Koruma-Onarım ve Restorasyon, Sanat Tarihi ve Etnografya çalışmaları ile sınırlıdır. Bahse konu bilim dalları ile bağlantılı olarak Kültürel Miras Yönetimi ve diğer sosyal bilim alanlarındaki yeni yorum ve yaklaşımlar, ilk defa yapılan tespit, uygulama ve analiz çalışmaları ile ilgili makaleler de dergiye kabul edilmektedir.

Söz konusu alanlardaki bilimsel çalışmalara katkı sağlayacak, bilimsel ölçütlere ve araştırmaya dayanan, zengin bir kaynakçaya sahip, incelenen konu ile ilgili eleştirileri ve görüşleri ortaya koyan, özgün araştırma ve derleme makalelerine yer verilir.

(2) Gönderilen makaleler, daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olmalıdır.

(3) Yazar(lar) çalışmalarını, Derginin internet sayfasında yayımlanan yazım kurallarına göre hazırlanarak gönderirler. Bu kurallara uymayan makaleler, değerlendirme aşamasına geçmeden reddedilir.

Değerlendirme Süreci

(1) Gönderilen makaleler, hakemlere sunulmadan önce gönderim konusuna göre atanan dergi editörlerinden biri tarafından değerlendirmeye alınır. Editör bu kapsamda makalenin;
• Derginin kapsamına uygunluğu,
• Yayın ilkelerine ve yayın etiğine uygunluğu,
• Bilimsel niteliği ve özgünlüğü ile
• Biçimsel ve genel içerik olarak yeterliliği değerlendirilir.
• Benzerlik taraması için İthenticate ve Turnitin programları kullanılır. Makale gönderim aşamasında benzerlik alıntılar ve kaynakça hariç en fazla % 20 oranın da olmalıdır.

(2) Editör, ön değerlendirme kapsamında Yayın Kurulundan görüş alır. Makale ilgili konuda uzman iki yayın kurulu üyesine iletilerek iç hakem uygulaması gerçekleştirilir. Yayın kurulu üyelerinin önerileri doğrultusunda editör ilgili makalenin çift taraflı kör hakemlik sürecini veya reddini gerçekleştirebilir. Dergiye gönderilen makalelerin ön kontrolü, hakem ataması ve hakem değerlendirmelerine göre yayınlanma kararı Editör tarafından gerçekleştirilir.

(3) Ön değerlendirme aşamasında uygun bulunan makaleler, alanında ilgili hakemlere atanır. Uygun bulunmayan makaleler Editör tarafından reddedilerek yazara gerekli bilgilendirme yapılır.

(4) Hakem değerlendirmesi aşamasında; hakemler, sisteme yazarlar tarafından eklenen ve makalenin yazar(lar)ı ile ilgili herhangi bir ibarenin yer almadığı tam metin üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştirirler.

(5) Her bir hakem, Hakem Değerlendirme Formu'nu doldurarak ve söz konusu formdaki değerlendirme kriterlerine göre değerlendirmesini gerçekleştirir ve değerlendirme sonucunu (ret, kabul, düzeltme, kapsamlı düzeltme) belirlenen süre zarfında Editöre iletir.

(6) Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde çift taraflı kör hakem değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Makale konusuna göre, alanında yetkin iki hakem atanır. Hakemler, makalenin yayına uygunluğunu değerlendirir ve yapılacak değişikliklere ilişkin önerilerini form şablonu üzerine kaydederler. Hakemler, makaleyi değişiklik yapmadan kabul etmeyi, küçük değişikliklerle kabul etmeyi, büyük değişiklikler ve yeniden göndermeyi talep etmeyi veya makaleyi reddetmeyi seçebilirler. Hakemlerden değişiklik talebi olması durumunda yapılan tavsiyeler doğrultusunda makalenin yazar tarafından revize edilmesi gerekir. Hakemler, küçük değişiklikler talep ettikleri durumlarda, makaleyi tekrar görmeyi veya değişikliklerin alan editörleri tarafından kontrol edilmesinin ardından makalenin kabul edilebileceğini beyan edebilirler. Geniş kapsamlı değişiklikler talep edilmesi durumunda, yazar tarafından yapılan değişikliklerin ardından makale alan editörü tarafından yeniden değerlendirilir ve kontrol için hakemlere iade edilir. Yazarların hakem değerlendirmeleri neticesinde yaptıkları değişiklikleri “Hakeme Cevap Formu” üzerine işleyerek Dergipark'a yüklemeleri gerekmektedir. Yazar tarafından gerçekleştirilen revizyonların hakem ve Yayın Kurulu tarafından uygun görülmesi halinde makale kabul edilir. Hakemlerden olumsuz dönüş alan makaleler yayınlanmaz. Dergimizde makalelerin yayımlanabilmesi için en az iki hakemin yayımlanabilir kararı vermesi gerekmektedir.

(7) Gönderilen makaleler için “Düzeltme” kararı alındığında yazarların verilen süre içinde gerekli düzeltmeleri yaparak makalenin son şeklini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Düzeltmeler belirtilen sürede yapılıp gönderilmediği takdirde, Editör makaleyi reddetme hakkına sahiptir.

(8) Yazar(lar), hakemlerin ve Yayın Kurulu’nun eleştiri, öneri ve düzeltmelerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçelerini bildirme hakkına sahiptirler.

(9) Dergiye gönderilen makalelerin benzerlik oranı İthenticate ve Turnitin programları kullanılarak makale yüklenme sürecinde değerlendirilmektedir. Benzerlik oranı alıntılar ve kaynakça hariç %20 ve üzeri olan makaleler değerlendirmeye alınmaz ve yazara gönderilir. Yayınlandıktan sonra tespit edilen intihaller için yayından kaldırma işlemi uygulanır ve okuyucular için dergide bir Editör Notu yayımlanır.

(10) Hakem süreci tamamlanan çalışmalar, Dil Editörleri tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan tashih istenir.

(11) Yayımlanması kararlaştırılan çalışmaların dizgi ve mizanpajı yapılarak yayına hazır hale getirilir ve incelenmek üzere yazarına gönderilir.

(12) Yayımlanan sayıya ait veri ilgili indekslere 15 gün içinde iletilir.

NOT: Dergimizin kendi editörleri tarafından yazılan makaleler en az iki dış hakeme kör hakemlik kapsamında gönderilir. Bu süre boyunca o editörlerin rolleri askıya alınır ve çift taraflı kör hakemlik süreci korunur.